środa, 10 września 2025

Polędwica wieprzowa po włosku z pesto i z szynka parmenska i chipsy z szalwi.

To pyszne i soczyste mięso, mocno przyprawione dzięki szynce i pesto. Cały obiad wraz z kremowymi kopytkami jest gotowy w 45 minut. Do dzieła więc. 


600 g polędwicy wieprzowej
5 plasterkow szynki z Parme
3 łyżki zielonego pesto ( bazylia, czosnek, orzeszki pinii i dobra oliwa - zmiksować)
pieprz

Na papierze do pieczenia rozłożyć plasterki szynki. Posmarować je pesto. Doprawić mięso pieprzem - pesto i szynka są już wystarczająco słone. Zawinąć mięso i zawinąć papier - szczelnie. 
Piec 25 minut w 220°C. 
5 minut przed końcem pieczenia rozwinąć papier i położyć liście szali polać je oliwa - powstaną pyszne i chrupiące chipsy. 

Podawać z gnocchi ugotowanymi na patelni w 500 ml mleka na 400 g kopytek włoskich - 4 minuty. Ja dodałam tez trochę groszku i bobu z zamrażarki by były w tym daniu warzywa. Na koniec doprawić startym parmezanem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz