niedziela, 13 września 2020

Sola i krem muślinowy z kalafiora. Kuchnia Bretanii.



Przepis pochodzi z najnowszego numeru "Bretons en cuisine" i pomimo swojej prostoty jest znakomity. 
Sole, ryby o białym delikatnym miesie kupuje na rynku Lices. To dosc droga ryba, średnio 30 euros za kilogram wiec nie robie jej zbyt czesto ale czasami sie zdarza...  Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Bretanii. Olbrzymi kosztuje 1 do 1,5 euro. Krem muślinowy z kalafiora robi sie miksując taki kalafior z dobra wiejska śmietaną, masłem i doprawiając go sola, pieprzem oraz galka muszkatołowa. 
Do tego dania znakomicie pasuja pokruszone i zgrilowane orzechy laskowe wraz ze świeżym tymiankiem. 


3 porcje
30 minut

Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku - 20 minut. 
Orzechy lekko rozbijamy młotkiem do miesa. Grylujemy je na suchej patelni dodając listki świeżego tymianku tak by przeszły jego smakiem. 
Oprawione przed sprzedawce sole doprawiamy sola i pieprzem. Smarujemy je rozbełtanymi zoltkiem. W ostatniej chwili będziemy je smażyć na masle przez 5 minut. 

Kalafior miksujemy. Do 1 kilograma kalafiora oddalam 100 ml śmietanki i 50 g solonego masla plus pieprz oraz galke muszkatołowa. 

Podajemy razem ryba pokryta orzechowa panierka oraz krem muślinowy z kalafiora. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz