sobota, 12 września 2020

Naleśniki gryczane z wędzonym łososiem i wodorostami. Kuchnia Bretanii.


Jak co sobote wizyta na rynku Lices zaowocowała woskiem wypełnionym zakupami i dwoma siatkami jeszcze i oczywiscie ponad 125 euros mniej w portfelu ale coz... jedzenia na caly tydzien kupione! I to jakie jedzenie! 

Dzisiejszy obiad na szybko - bo Antek śpiewa wlasnie... to cos w rodzaju kanapek ale zrobionych z naleśników bretońskich z maki gryczanej. Te naleśniki sa faszerowane gusta, wiejska śmietaną z dodatkiem wodorostów, cytryny oraz plastrami wędzonego łososia. Cos przepysznego! 


3 porcje
Przygotowanie 10 minut

6 naleśników z maki gryczanej
200 ml gestej, wiejskiej śmietany
sok i skorka strata z pol cytryny
3 lyzki pokruszonych wodorostów
6 plastry lososia wędzonego
sol i pieprz

Śmietanę mieszamy z wodorostami, cytryna, doprawiamy sola i pieprzem. Smarujemy kremem naleśniki, ukladamy na nich łososia, ciasno zwijamy i kroimy na kawałki. 

Podalam te kanapki z: na przystawke melon, do kanapek salata z pomidorkami i z winegretem, na deser jogurt naturalny, kawa i kostka czekolady gorzkiej. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz