czwartek, 24 września 2020

Fettucine Vesuvio: swieze pomidory, kapary, oliwki i mascarpone. Kuchnia włoska.



Kolejny przepis z włoskiego repertuaru czyli pasta Vesuvio. To polaczenie świeżych pomidorów z czosnkiem, kaparami, oliwkami i mascarpone oraz z listkami miety... tak miety nie bazyli!


3 porcje
30 minut

250 g fettucine
3 pomidory
zabek czosnku
2 lyzki kaparów, 2 lyzki oliwek
3 lyzki mascarpone
mieta
oliwa z oliwek
sol i pieprz

Pomidory obieramy ze skorki, kroimy w kostke i dusimy wraz w czosnkiem na oliwie przez 10 minut. 
Makaron gotujemy al dente. 
Do sosu po 10 minutach dodajemy kapary i oliwki dusimy 5 minut, na koniec dodajemy mascaprone i doprawiamy sola i pieprzem oraz mieta. 
Podajemy sos z pasta. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz