wtorek, 15 września 2020

Clafoutis: cukinia, pomidory i Mozarella di buffala.



Czyli kolacyjna zapiekanka. Jeszcze calkiem letnia bo u nas wciaz temperatury dochodza do 30°C. 


4 porcje
Przygotowanie i zapiekanie 45 minut

2 spore cukinie albo 3 mniejsze - 500 g
2 duze pomidory - okolo 500 g
250 g mozzarella di buffala
zabek czosnku
2 jajka
200 ml smietany
tymianek
bazylia
sol, pieprz
oliwa z oliwek
odrobina startego parmezanu

Cukinie kroimy na plasterki i podsmazamy je 5 minut na oliwie wraz z czosnkiem. 
Kroimy na plasterki ser oraz pomidory.
Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy sola, pieprzem, tymiankiem, bazylia. 

W naczyniu do zapiekania ukladamy nasza cukinie, pomidory, i ser - mieszając nasze plasterki. 
Pokrywamy calosc śmietaną z jajkami. Posypujemy startym parmezanem i do pieca: 180°C i 30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz