sobota, 2 listopada 2019

Chipsy z jarmuzu: tutaj z okoniem morskim i z purée z batatow.


Modne ostatnio warzywo, wrocilo po latach do lask... jak pasternak, brukwie czy nasze buraki... podalam je w sporej ilosci, na obiad w towarzystwie okonia morskie smazonego w baskijskim pieprzu i purée z batatow. 

Takie chipsy to najprostsza rzecz na swiecie:

myjemy liscie jarmuzu - uzywamy go w wersji eko bo skoro ma zdrowiu sluzyc
rozdzieramy je palcami, usuwajac lodygi grubsze i ciensze. Wycieramy reszte recznikiem papierowym. 
Ukladamy lisce na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Polewamy 3-4 lyzkami dobrej oliwy z oliwek, posypujemy kwiatem soli czyli fleur de sel i pieczemy w nagrzanym do 140°C piekarniku okolo 20-25 minut....

Pyszne i chrupiace i zdrowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz