sobota, 16 listopada 2019

Krem: pory i ziemniaki. Tartinki z sardynkami.


Czyli nasza, wczorajsza kolacja z zupa jako daniem głównym. Na francuska modle wiec... ktora zreszta bardzo mi, nam odpowiada. Sezon na zupy czas rozpoczac! Na moim blogu sporo przepisow na zupy... i beda nowe bo wciaz eksperymentuje w tej dziedzinie dodajac cos nowego, zmieniając forme podania.

Wczoraj byl krem z porów, cebuli i ziemniakow. Podalam go z solona bita smietana oraz z tartinkami z kremem z sardynek i z cytryna. 

4 porcje
Przygotowanie 30 minut

4 biale czesci porów
4 ziemniaki
1 cebula
odrobina masla
sol

100 ml smietany do ubicia

8 kromeczek dobrego chleba
mala puszka sardynek z oleju
cytryna
szczypiorek

Pokrojone na drobno warzywa podsmazamy na masle kilka minut. Pokrywam 1 litrem wody, sole i gotuje pod przykryciem 20 minut. 

W tym czasie ubijam śmietankę. Miksuje sardynki z puszki (120g) wraz z oliwa i z sokiem z polowy cytryny. Te pasta smaruje kanapeczki dodajac posiekany szczypiorek. 

Podajemy calosc... i rozkoszujemy sie. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz