wtorek, 19 listopada 2019

Krem: marchewka i pomarańcza.


Wczorajsza kolacja z zupa w roli głównej! Tym razem to marchewkowy krem z dodatkiem pomaranczy i przypraw: imbiru, kminku, pieprzu. Do tego chleb i kawalek sera i kolacja gotowa. 



4 porcje
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 25 minut

750 g marchwi
2 szalotki
1 pomarancza
maslo
bulion z warzyw do pokrycia
po 1/2 lyzeczki kminku i imbiru w proszku
sol, pieprz
odrobina smietany, zielona pietruszka

Obrana i pokrojona marchew wraz z szalotka podsmazamy na masle. Pokrywamy sokiem z pomaranczy i chwile dusimy - 3 minuty. 
Calosc pokrywamy bulionem z warzyw, do wysokości warzyw i gotujemy 20 minut. 

Miksujemy, dodajemy przyprawy. Dekorujemy kleksami ze smietany i skorka z pomaranczy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz