
Jutro, we Francji Dzień Matki. Zawsze przypada on na
ostatnią niedzielę maja i cieszy nie tylko mamy. W mojej kulinarnej kuchni
pojawiła się więc tarta dla Mam, specjalna propozycja Christine Ferber ( tej
znakomitej wytwórczyni konfitru z Alzacji) opublikowana w ostatnim numerze « Régal »
( przepis nieco zmieniłam). Najlepiej byłoby ją wykonać w kształcie serca ale
nie miałam odpowiedniej foremki, miałam małe foremki sercowe tylko czasu mi
zabrakło bo rano byliśmy nieco później niż zwykle biegać.
Ciasto jest znakomite … kruchy migdałowy spóę, w środku
migdałowy krem a na wierzchu bita śmietana z kremem mascarpone i czerwone owoce !

6 porcji
Przygotowanie 45 minut
Pieczenie 35 minut
Chłodzenie 1 h
Tortownica 22 cm średnicy u mnie
Ciasto :
Małe jajko
Z tych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić je 1 h.
Krem migdałowy :
Jajko
Masło ucieramy z cukrem dodajemy jajko, migdały i mąkę.
Ciasto podpiekamy 8 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku, obciążone by się nie wybrzuszało. Ja zrobiłam rąbek z ciasta by wlać w nie następnie krem. Po tym czasie wyjmujemy tartę z piekarnika, usuwamy obciążenie i wykładamy na ciasto krem. Pieczemy dalej aż krem będzie suchy na wierzchu.
Ubijamy 150 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
Skórka starta z cytryny
Ubijamy wszystko razem i wykładamy na ciasto nsączone uprzednio sokiem wyciśnietym z połowy cytryny. Na wierzchu układamy owoce i płatki jadalnych kwiatów.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz