niedziela, 15 maja 2016

Kwiaty cukini w cieście. WIOSNA/PRINTEMPS

kwiat cukini





Włoski specjał choć jadany też na południu Francji. Wiosna jest idealnym sezonem na to wykwintne danie, a zarazem niezwykle proste.


Ja podałam je wczoraj jako przystawkę do naszej kolacji, gdyż w pudełku, które kupiłam było 12 kwiatów cukini.


 



Przygotowanie 15 minut


Oczekiwanie minimum 1 h


 


12 kwiatów cukini


 


75 g mąki


Jajko


10 cl wody


Sól, pieprz


 


Olej do smażenia słonecznikowy albo ten z pestek winogron


 


Z mąki, jajka i wody robimy ciasto i odstawiamy je w chłoden miejsce na minimum 1 h. Amidon wytrąca się z mąki ciasto będzie lepiej przylegać do kwiatów.


 


Kwiaty – jak na ostatnim zdjęciu przygotowujemy do smażenia usuwając delikatnie kwiatostan.


 


Następnie kwiaty wrzucamy po 3-4 sztuki do ciasta, delikatnie je w nim mieszamy i widelcem wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy kilka minut na chrupiąco. Jeszcze gorące posypujemy solą – fleur de sel i pieprzem.


Zjadamy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz