niedziela, 8 maja 2016

Sernik truskawkowy. WIOSNA/PRINTEMPS

sernik truskawkoowy





 


Nie ma week-endu bez domowego deseru czy ciasta! Za bardzo kocham gotować by co sobotę i niedzielę nie wypróbowywać czegoś nowego. Ten sernik jest po prostu pyszny. Przepisem zainspirowałam się z ostatniego numeru « Régal » ale zmieniłam go ponieważ nie miałam wszystkich składników to po pierwsze a po drugie niezbyt gustuję w serze Philadelphia w sernikach. Jakoś jego słonawy smak mało trafia w mój gust. A jak wiadomo o gustach się…


 


8 porcji


Przygotowanie 1h15 minut


Pieczenie 15 minut


Chłodzenie 6 h minimum


 


Tortownica 22 cm średnicy


 



Spód


 


220 g makaroników albo ciastek kokosowych


60 g masła


 


Całość zmiksować i podpiec 15 minut w nagrzanym do 170°C piekarniku.


 


Truskawki na spodzie


 


250 g truskawek


20 g cukru


Łyżeczka pektyny ( kupuję ją w sklepie ciastkarskim, ale można ją zastąpić cukrem do konfitur z pektynami zamiast normalnego cukru) .


 


Cukier rozpuścić w garnku z pektynami, dodać truskawki przekrojone na pół, wymieszać i odstawic do ostygnięcia.


 


Biała masa sernikowa


 


500 g dobrego twarogu typu homogenizowany ale tłusty


250 ml kremówki 35% tłuszczu


3 żółtka


7 listków żelatyny czyli 14 g


80 g cukru


Skórka starta z cytryny


2,5 ml wody


 


Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie.


Z wody i z cukru zagotowujemy syrop… tak to 120°C musi bulgotać. Gdy syrop się gotuje ubiajmy żółtka mikserem i gdy zaczną bieleć wlewamy stopniowo i powoli  gorący syrop cały czas miksując. Miksujemy 3-4 minuty aż całość podwoi objętość.


Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę. Ser miksujemy ze skórką cytrynową. Żelatynę roztapiamy, odsączając ją najpierw, w garnuszku albo w mikrofali. Dodajemy do sera miksujemy razem. Dodajemy żółtka oraz bitą śmietanę. Odkładamy 1 łyżkę białej masy.


 


Montaż


Na upieczone ciasto wykładamy nasze truskawki. Następnie pokrywamy je masą serową. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.


 


W tym czasie robimy polewę


 


250 g truskawek miksujemy


2 listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie i po chwili roztopione łączymy z musem truskawkowym.


 


Jeśli trzeba dodać nieco cukru dosładzamy…


 


Po 30 minutach wylewamy naszą galaretkę truskawkową na ciasto. Chłodzimy kwadrans. Po tym czasie robimy małe kleksy pozostawioną masą serową i rysujemy wykałaczką esy-floresy…


 


Rozkoszujemy się!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz