sobota, 22 marca 2014

Klasyczna tarta z truskawkami, krok po kroku// Tarte aux fraises, classique.

Klasyczna tarta z truskawkami



 

 

Skorzystałam z pierwszej dostawy lokalnych truskawek, którą mój sprzedawca warzyw i owoców dostarczył mi wczoraj wieczorem do domu, jak co tydzień. Antkowi aż się oczy zaświeciły z łakomstwa. Mój mążnie pozostał w tyle. Połowa jest już zjedzona ! Tarta ta według przepisów pomieszanych CH. Felder’a i Ladurée czyli Ph. Andrieu, jest klasyką we francuskim ciastkarstwie. Składa się z bardzo kruchego, nieco migdałowego spodu i boków – pâte sablée  ( u mnie boki nie są idealne bo nie mam niskiej odpowiedniej formy i zrobiłam je na wyczucie po prostu, w tortownicy), super waniliowego kremu cistkarskiego czyli – crème pâtissière i z truskawek. Podaje się ją dobrze schłodzoną. Ciasto kruszy się i chrupie, krem jest tak waniliowy i kremowy, że chce się go jeszcze i jeszcze a świeże truskawki ? Wiadomo – niebo w gębie !

Zapraszam !

A półmisek dostałam w prezencie dwa tygodnie temu od mojej szefowej przy okazji wspólnej kolacji. Bardzo mi się podoba.
 
 
Ciasto:
 
 
8 porcji
 
200 g mąki
25 g zmielonych migdałów
1 jajko
120 g masła
80 g cukru pudru
Wanilia – pół laski – ziarenka
Szczypta soli
 
Miękkie masło zagniatamy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko o sól. Zagniatamy dalej – jest to dośćrzadkie w konsystencji. Dodajemy zmielone migdały i stopniowo, przesianą mąkę. Gotowe ciasto schładzamy – 2 h w lodówce.
 
Po tym czasie pieczemy je w nagrzanym do 180°C piekarniku. Na papierze do pieczenia wałkujemy spód ( u mnie 26 cm srednicy), robimy boki. Spód gęsto nakłuwamy widelcem. Przykrywamy całość pergaminem i obciążamy go np. ziarnami fasoli. Pieczemy około 30 minut, pod koniec zdjemujemy obciążenie – dobrze by ciasto było dobrze wypieczone, zarumienione.
 
i upieczone
 
 
Krem:
25 cl pełnotłustego mleka
3 żółtka
Pół laski wanilii
25 g mąki kartoflanej bądź skrobi kukurydzianej
3 łyżki cukru
25 g masła
 
Mleko zagotowujemy z rozciętą laską wanilii. W misce mieszamy żółtka z cukrem i z mąką. Gdy mleko się gotuje zalewamy nim żółtka mieszamy po czym cały czas ubijając trzepaczką przelewamy całośćdo garnka I na wolnym ogniu gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy masło studzimy.
 
Ten krem poprzez rękaw cukierniczy wyciskamy na ciasto.
 
 
Układamy truskawki, chłodzimy i jemy!
 
 
 

10 komentarzy:

  1. Cześć!
    Zapraszam do wzięcia udziału w moim blogowym konkursie. Do wygrania torcik ufundowany przez najsłodszą cukiernię w internecie.
    http://www.limonkowy.com/2014/03/bitwa-o-tort-konkurs-organizowany-wraz.html

    OdpowiedzUsuń
  2. czesc, tak z ciekawosci jak po fr. nazywa sie mąka ziemniaczana, można ją dostać we fr. Wybitna kucharka ze mnie nie jest, może kiedyś zrobie taka tarte:).. ale paru rzeczy nie mogę znaleźć na fr. pólkach sklepowych:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Magdo dziekuje za zaproszenie, ale jak do tej pory nie mialam czasu Ani okazji brac udzialu w konkursach. Narazie wiec jestem poza konkursami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Perle maka ziemniaczana to fecules de pommes de terre, skrobia kukurydziana to maïzena - pod ta marka w sklepach wystepuje....a znajdziesz je obok maki, bulki tartej.... W kazdym supermarkecie sa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo super dzieki:)) jeszcze czegos szukałam, jak mi sie przypomni to chyba się odezwe:) Gorąco pozdrawiam z południa;)

      Usuń
  5. W kwestii truskawek, to moje zdanie jest takie, że nie kupuję na rynku. Te truskawki, sa ugotowne, w zasadzie przynosi się do domu wymęczone czerwone kulki, z których tylko dżem można zrobić.
    Obcenie w RP w supermarketach pojawiały się przepiękne strukawy, jest mi obojętne sąd one pochodzą. Grunt, że wyglądają jak malowane, podobnie jak na twojej przepysznej klasycznej tarcie.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. ale cudo niestety nie na moje talenty :(( ale zjeść chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasie jà kupuje w roznych miejscach. Musza byc: czerwone, pachnace i niezbyt duze.

    OdpowiedzUsuń
  8. Karolina kiedys przyjade do ciebie i ci upieke! O!

    OdpowiedzUsuń