Dzisiaj w południe, przewodnki kulinarny Michelin ogłosił swoją klasyfikację
najlepszych resaturacji we Francji i poza jej granicami na 2014 rok. Pomimo
ostrej krytyki bywalców tych obiektów, szefowie kuchni zazwyczaj w wielkim
stresie czekają na to ocenzurowanie ich pracy. Ba, dochodziło nawet do
samobójstw szefów, którzy zostali np zdegradowani z 3 gwiazek do dwóch.
I tak 3 gwiazdki czyli najwyższe odznaczenie kulinarne dostało 27 restauracji
czyli 27 szefów kuchni wraz z ich ekipami. Tych 2 gwiazdkowych jest 79 a 1
gwiazdkowych 504. I jak na przewodnik światowego producenta opon przystało i na
znających się na jedzeniu Francuzów, każdy szanujący się obywatel tego państwa
ma w swoim samochodzie ów przewodnik bo… jak podróżuje to musi wiedzieć – gdzie
zjeść !
To centralne i chyba jedno z najważniejszych pytań francuskiej cywilizacji.
Nic dziwnego więc, że jej kulinarne dziedzictwo zostało zaklasyfikowane przez
UNESCO jako niematerialne dziedzictwo ludzkości.
Przewodnik powstał w 1900 roku i ukazuje się dzisiaj w 23 krajach świata.
Pojawi się w sprzedaży 28 lutego i z pewnością jak co roku go zakupię… bo choć
nie zawsze nas stać na jedzenie w gwiazdkach to w przewodniku są też tzw :
widelce od 1 do 3 to trochę mniej niż gwiazdka ale już całkiem sympatycznie…
Razem jest więc tych obiektów 8860, w tym też hotele co ważne dla lubiących
podróżować jak my…
Niestety w Polsce w 2013 roku taką gwiazdkę i to tylko jedną posiada
restauracja warszawska Atelier Amaro… szkoda bo w Niemczech jest ich ponad 270 a
kuchnia niemiecka… chyba tej dobrej nie jadłam…
Trzeba będzie to nadrobić przy okazji kolejnej podróży. Tego lata mamy zamiar
skosztować tych restauracji gwiazdkowych w USA i w Kanadzie bo jak mówi moja
szwagierka tam za 3 gwiazdki płacisz połowę taniej niż za te same 3 w Paryżu a
na talerzu… poezja… perspektywa więc smakowita !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz