środa, 9 listopada 2011

Mus z dwoch czekolad

Drobny deser na dzisiaj... Sroda jest dniem, w ktorym Antos nie chodzi do szkoly wiec zawsze cos smaczneo dla niego przygotowuje.

Na 3 porcje
10 minut przygotowania
1 h chlodzenia

100 g gorzkiej czekolady minimum 52% kakao
50 g mlecznej czekolady
20 cl smietany, kremowki
4-5 lyzek smietany zwyklej
50 g cukru
15 g masla

do dodania:
 w mojej wersji 200 g jagod
ale mozna zastapic innymi owocami, badz np jakimis pokruszonymi cistakmi czy platkami sniadaniowymi...

50 g gorzkiej czekolady i mleczna czekolade posiekac na drobne kawalki. Zagotowac
5 cl smietanki z maslem. Polac nia pokruszona czekolade i intesywnie mieszac az do polaczenia skladnikow. Pozostala kremowke ubic i dodac do czekolady.
Mus wlozyc do szklaneczek - pucharkow mozna mieszac wartswy, ja dalam warstwe jagod pomiedzy warstwy musu.
Z 50 g pozostalej gorzkiej czekolady przyrzadzamy czekoladowy-karmel. Roztapiamy cukier. Gdy jest brunatny zestawiamy z ognia i bardzo ostroznie laczymy z 4-5 lykami smietany. Dodajemy gorzka czekolade i mieszamy do roztopienia... Gdy karmel jest za gesty mozemy dodac odrobine smietany. Ta masa pokrywamy mus... Wpadnie ona do srodka tworzac "esy-floresy" o nieco innej strukturze niz mus. Calosc mozemy pokryc jagodami...
smacznego

2 komentarze:

  1. Musi być bardzo smaczne. Ja spróbuję po weekendzie z wiśniami ze słoika. Też może być dobre :)

    OdpowiedzUsuń