czwartek, 24 listopada 2011

Do Wigili miesiac a wiec skorka pomaranczowa!// Dans un mois Noël, préparons donc l'écorce d'orange confite!


Skorka pomaranczowa... do swiatecznych wypiekow



i nie tylko... Pomarancze, zlote pomarancze sa owocem zimy, wlasnie teraz sa najsmaczniejsze i wlasnie teraz najwieceje gatunkow pomaranczy cieszy nasze oczy i podniebienia... Dla mnie to symbol zimy, symbol tez nadchodzacych Swiat gdyz wiekszosc swiatecznych wypiekow skorek pomaranczowa czy tez sok zawiera... nie mowiac o Bozonarodzeniowej herbacie, ktora traci nie tylko cynamonem i gozdzikami...


No ale zeby skorke pomaranczowa do wypiekow miec to trzeba ja najpierw zrobic. Oczywiscie mozna kupic gotowa, w supermarkecie... ale dla kogos kto ceni dobre jedzenie taki zakup raczej nie wchodzi w rachube... gdyz zawiera chemie, jest za twarda, za miekka jest jej w sloiku za duzo badz za malo... Dobra skorke kandyzowana z pomaranczy i nie tylko moge kupic u mojego sprzedawcy warzyw i owocow czyli u Alexa, ale zgodnie z tradycja wole zrobic ja sama. Co tez dzis rano uczynilam... Bedzie do piernika, do makowca, do krajanki czekoladowej, do wina na goraco... czyli do tradycyjnych ciast Bozonarodzeniowych... i deserow.


Wykonanie ultra proste

czas 1h 15

przechowywanie kilka tygodni w sloiku w lodowce.

Pomarancze wziasc eko by nie jesc pestycydow wraz ze skorka... lub przynajmniej te, ktore po zbiorze nie byly pryskane.

Na skorke z 1 pomaranczy 125 ml wody i 50 g cukru...

Najpierw zagotowac syrop z wody i cukru, wrzucic skorki pociete w paski. Garnek przykryc papierem do pieczenia z wycieta dziurka po srodku okolo 2 cm srednicy. Gotowac na srednim ogniu 1h10. Ostudzic. Posypac cukrem. Przechowywac i uzywac oczywiscie!


Ecorce d'orange confite

Les oranges dorées... les fruits d'hiver, les plus subtiles à cette époque de l'année. Pour moi c'est un symbole de l'hiver mais aussi le symbole des fêtes qui approchent. Puisque la plupart des pâtisseries de Noël ne peut se préparer son ce fruit exquis. D'ailleurs même dans le thé de Noël l'orange à côté de la cannelle et des clous de girofle est bien présente.

Pour avoir de la bonne écorce confite il fautla faire. Effectivement, on peut l'acheter, dans chaque supermarché, sous vide, mais vous allez vite vous rendre compte que ce n'est pas la même chose!
La préparation est ultra simple. Il vous juste un peu de patience, 1h15 à peu près pour que votre maison embaume.

Il vaut mieux prendre des oranges bio ou du moins celles qui n'ont pas été traitées après la récolte. Coupez l'écorce en lanière et mettez-la dans un sirop fait de:
125 ml d'eau et 50 g de sucre - pour lécorce d'UNE orange.

Couvrez la casserole avec du papier de cuisson, troué au milieu,  un trou de 2 cm à peu près et cuisez doucement le temps indiquez. Une fois que l'écorce est froide, enrobez-la du sucre. Gardez dans un bocal, au frigo, plusieurs semaines.

4 komentarze:

  1. Tak sobie myślę, że skąd mam wiedzieć czy pomarańcze były pryskane czy też nie? Ja wiadomo u nas nie rosną, więc muszą być przetransportowane - chyba żaden sprzedawca nie da gwarancji, że pryskane nie były - no chyba, że sam po nie pojechał i kupił z ekologicznej uprawy :-) Szkoda, że owoce nie chcą gadać :-))
    A domowa skórka nie ma sobie równych :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja wlasnie nie mysle! To nie zart tylko pewne sprawy przyjmuje juz za oczywiste. Pomarancze rosna na poludniu Francji, sa rozne z upraw eko badz nie, sa te pryskane po zbiorze, zazwyczaj najtansze u nas i te nie pryskane, to jest jasno zaznaczone na owocach bo takie sa wymagania i prawo... Wiec pewnie zapedzilam sie z tym moim opisem! a domowa skorka jak piszesz nie ma sobie rownych!

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiesz, że ja w życiu nie spotkałam się z opisem na pomarańczach? Kupując je w sklepie czy na straganie nie mam żadnej informacji (przeważnie nie ma skrzynek) - ani skąd są, ani z jakiej uprawy pochodzą. Jutro wybieramy się na zakupy i normalnie przyjrzę się temu zjawisku :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Margarytko nie wiem gdzie mieszkasz u nas, to znaczy w Bordeaux zawsze podaja pochodzenie produktu i pewne dane techniczne...

    OdpowiedzUsuń