wtorek, 15 listopada 2011

Kokosanki

Zwane tutaj Congolais... Antek nauczyl sie je robic z innymi dziecmi na lekcjach gotowania w takim centrum naukowym.



60 g wiorkow kokosowych




60 g cukru




1 bialko z duzego jajka




Calosc wymieszac. Piekarnik nagrzac do 180°C uformowac kuleczki, ulozyc na pergaminie i piec 15 minut. Ostudzic.




Te kuleczki nie daja sie latwo uformowac, calosc sie rozsypuje, klei wiec mowie malemu wez troche masy i mocno scisnij w raczce, formuje sie kulka nastepnie ukladamy ja na pergaminie nic juz nie ruszajac i jest ok... zabawa na 102...




smacznego.

7 komentarzy:

  1. ekspresowy, mozna maczac w plynnej czekoladzie itp...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała zabawa dla dzieci :))
    Ale wiórków nie wiórek , bo wiórek to rodzaj męski:)
    Miło pozdrawiam
    Marianna

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuje za poprawki... juz edytuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam ostatnio tylko z bardziej czasochłonnego przepisu, ale przynajmniej masa się lepiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chantel to jest ekstra prosty przepis dla dzieci, specjalnie... i pomimo swej prostoty te kokosanki sa smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. nie wątpię ani trochę :) dziecko dodatkowo musiało być zachwycone zabawą w kuchni i powstałymi dziełami :)

    OdpowiedzUsuń