poniedziałek, 20 września 2021

Niedzielne tosty kolacyjne z grzybami, szałwia i mozzarellą.



Takie pyszności na szybko. Chleb tostowy ale może być każdy inny. Sos na bazie mozzarelli di buffala albo burraty ( u mnie) oraz świeżej szalwi. Grzyby shitake podsmażone i całość zapieczona. 


3 porcje
Przygotowanie 30 minut

6 kromek chleba
100 ml smietany
250 g dobrej mozzarelli di buffala
sok z pol cytryny
dwie gałązki szalwi
400 g grzybów shitake albo innych
cebula
sol, pieprz
oliwa

Grzyby czyścimy i podsmażamy na oliwie wraz z posiekana cebula. 
W garnuszku zagotowujemy śmietanę z szałwia. Odstawiamy by śmietaną przeszła smakiem szalwi na jakieś 10 minut. Następnie wyjmujemy szałwię a śmietanę miksujemy z mozzarellą i sokiem z cytryny. Doprawiamy. 

Chleb smarujemy kremem śmietanowo-serowym. Układamy na nim grzyby z cebulka. Zapiekamy 5 minut pod funkcja grill. Podajemy z sałata czy sałatka z pomidorów. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz