sobota, 25 września 2021

Miecznik w papryce i w pomidorach. Fasola Coco de Paimpol.


Taki pyszny obiad dzisiaj. Ryba miecznik - akurat trwa pełnią sezonu więc jej cena spadła na 19 euro kilogram. Korzystam więc i część nawet zamroziłam. Małe papryczki, pomidory czy fasola bretońska rodem z miasteczka Paimpol to wszystko zasypuje nasze rynki teraz. I jest wyjątkowo soczyste, świeże i pyszne. 

Miecznik to ryba zawierająca ogromne ilości białka - 25 g w 100 g, ogromne ilości witamin z grupy B w tym B6 jak i fosforu, wapnia, potasu, magnezu i selenu. Jej indeks glikemiczny to 1, 1 na 110... więc idealna dla osób z zaburzeniami insulinoodpornosci czy cukrzyca. 
Same pysznosci! 


3 porcje
Przygotowanie 1 godzina

3 steki z miecznika po 120 g każdy
1 kg fasoli w strąkach ( u mnie Coco de Paimpol)
6 malice papryczek w różnych kolorach, 
cebula
zabek czosnku
puszka pomidorowa albo ze 3 świeże
galazki tymianku, pietruszki i liść laurowy
sol
pieprz Baskow

Obieramy fasole i gotujemy ziarna w garnku z woda wraz z liściem laurowym, gałązkami pietruszki i tymianku przez około 30 minut. 

Na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy pokrojone w paski papryczki. Dusimy chwile i dodajemy pomidory. Dusimy całość 20 minut pod przykryciem. Doprawiamy sola i tymiankiem. 

Gdy warzywa dochodzą... smażymy po 2 minuty z każdej strony nasze steki z miecznika doprawione sola i pieprzem Baskow. Następnie przekładamy rybę na patelnie z warzywami i dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem by była soczysta. 

Podajemy rybę z sosem i z warzywami oraz z fasola. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz