piątek, 27 marca 2020

Z Ottolenghi. Wloska kapusta z chorizo i z cytryna.



Czyli znowu nasza wczorajsza kolacja w prostej acz smakowitej wersji. Włoska kapusta, smażoną i uduszona na patelni z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy chorizo, czosnku oraz dwoch rodzajów cytryn: świeżej i tej z zalewy solnej. Na koniec lyzka gęstej, kwaśnej śmietany i kromka chleba i gotowe!


3 porcje
30 minut

1 kapusta włoska okolo 700 g
100 g chorizo w plastrach badz w kawałku
2 Zabki czosnku
Pol cytryny z zalewy solnej
sok z polowy świeżej cytryny
sol, pieprz
3 lyzki gestes i kwasnej smietany

Kapuste kroimy na 4 czesci i sparzamy 5 minut w solonym wrzatku. W tym czasie na suchej patelni podsmazamy nasze kawałki chorizo i na koniec dodajemy posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni kiełbasę z czosnkiem i na ich miejsce wrzucamy odsączoną i pokrojona kapuste. Dusimy 6-7 minut, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy po tym czasie nasze cytryny i dusimy jeszcze 5 minut. Wrzucamy chorizo z czosnkiem i z wytworzonym tłuszczem do kapusty. Mieszamy. Podajemy z lyzka śmietany i z chlebem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz