piątek, 20 marca 2020

Z Ottolenghi. Pory, szpinak, jajka i feta.



Pyszne i szybkie danie na obiad - u nas goscilo na stole wczoraj. Polaczenie pora z odrobina szpinaku, cytryna z soli, kminkiem, jajkami, feta oraz zatarem... Danie do jedzenia lyzka prosto z patelni!



2 porcje
Przygotowanie 25 minut


2 duze pory - białe czesci
garsc szpinaku
lyzka ziaren kminku
1/4 cytryny z zalewy solnej czyli confit
90 g fety
4 jajka
lyzeczka zataru
100 ml bulionu z warzyw
sol i pieprz
maslo 20 g i 1 lyzka oliwy

Na tłuszczach podsmazamy pocięte na 0,5 cm plastry pory: 3-4 minuty. Doprawiamy je sola i pieprzem. Dodajemy kminek i pokrojony kawałek cytryny - dusimy 2 minuty, dodajemy szpinak. Zalewamy nasze warzywa bulionem i dusimy jakies 10 minut az odparuje. W warzywach robimy 4 gniazdka, owijamy w nie jajka i doprawiamy sola, pieprzem i zatarem plus feta. Przykrywamy patelnie i czekamy az zetnie sie białko.

Jemy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz