poniedziałek, 16 marca 2020

Z Ottolenghi. Faszerowane cukinie.



Bardzo prosty i dosc szybki przepis na zdrowa i pachnącą kolacje. 
Cukinie sa faszerowane mieszanka chleba, parmezanu, jajka i przypraw oraz pomidorkami cherry. Podajemy je z sosem z oliwy, z soku z cytryny , z orzeszków pinii oraz z oregano . 


3 porcje
Przygotowanie 15 minut
Zapieknaie 45 minut

3 cukinie
100 g pomidorków cherry
1 jajko
40 g parmezanu
45 g orzeszków pinii
kromka chleba - sam miąższ okolo 45-50 g
oregano
zabek czosnku
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sol

Cukinie przekrawamy wzdłuż na pol i wybieramy z nich lyzeczka pestki formując takie łódeczki do faszerowania. 
Miksujemy chleb, czosnek, parmezan, jajko, troche oregano, polowe orzeszków pinii. Ta masa nadziewamy nasze cukinie. Na wierzchu ukladamy przekrojone na ćwiartki pomidorki. 

Zapiekamy 45 minut w 180°C. 
Podajemy z sosem z 2 łyżek oliwy, 1 lyzki soku z cytryny, lyzeczki oregano i pozostałych orzeszków piniowych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz