niedziela, 26 stycznia 2020

Z Ottolenghi. Slodko-slony sernik z wiśniami.


Zachwyt! Niespotykany smak, nietypowy jak dla nas. Genialne struktury składników: chrupiące i grillowane crumble, kremowe sery ale lekko słone, gdyz z dodatkiem fety, kwaśne wiśnie przygotowane w pomarańczowo-anyzowym syropie. Calosc OBLEDNA!!!


4 duze porcje albo 6 mniejszych

Przygotowanie 35 minut

Krem serowy:
100 sera feta
300 g dobrego twarogu, wzięłam faisselle
130 ml double cream czyli śmietany bardzo tłustej, ktorej we Francji nie dostalam wiec zastąpiłam taka sama iloscia kremówki 35% tłuszczu lekko ubitej.
skorka z cytryny
40 g cukru

Miksujemy na krem, dodajemy na koniec nasza lekko ubita śmietanę i chowamy do lodówki. 

Crumble

100 g orzechow laskowych
80 g migdalow
30 g masla
25 g cukru
1 lyzka sezamu

Orzechy z migdałami miksujemy na dosc gruby pyl, dodajemy reszte skladnikow. Wykladamy na blacie i zapiekamy jakies 10 minut w 180°C. 

Wisnie

600 g mrożonych wiśni
90 g cukru
4 gwiazdki anyżu
skorka z pomaranczy

Te skladniki gotujemy wolno, okolo 10 minut. 

W szklankach czy pucharkach ukladamy crumble, ser, crumble i wiśnie z syropem... hm... POEZJA!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz