sobota, 25 stycznia 2020

Gołąbki czyli obiad sobotni po polsku!


 Naszla mnie chec na gołąbki...  i tak chodziła za mna od kilku dni. W srode robiąc tygodniowe zakupy kupilam skladniki na gołąbki i dzisiaj poranna pora przystąpiłam do czynu!
Smak niebianski, troche z dziecinstwa, troche moj własny bo ja robie gołąbki w sosie pomidorowym a moja mama w sosie własnym.
Mieszanka mies: 50% mielonej wołowiny, 25% mielonej wieprzowiny i 25% mielonej cielęciny.
Wyszło cale 16 sztuk! Beda tez na jutro!

16 golabkow
Przygotowanie 30 minut
Duszenie w szybkowarze 1 godzina

Farsz
400 g mielonej wołowiny 5% tłuszczu
200 g mielonej wieprzowiny
200 g mielonej cielęciny
czosnek ząbek, sol i pieprz plus zielona pietruszka
1/2 szklanki ryzu Basmati do ugotowania

1 kapusta włoska
obgotowuje liscie w solonym wrzatku przez 10 minut

500 ml przecieru gładkiego z pomidorow
400 ml miazszu z pomidorow
odrobina oliwy na dno garnka

A robic to kazdy juz wie jak... Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz