niedziela, 24 lutego 2019

Lopatka wieprzowa w konfiturze z pomaranczy i bataty


Troche niedzielnego kucharzenia...

4 porcje
Przygotowanie 15 minut
Duszenie  i pieczenie 2-3 godziny ( w zaleznosci od temperatury)

800 g lopatki wieprzowej
800 g batatow
2 lyzki konfitury z pomaranczy
oliwa, sol, pieprz
piment d'Espelette albo papryka
rozmaryn

Mieso nacieramy sola i pieprzem, polewamy oliwa. Do naczynia wlewamy 1 szklanke wody i pieczemy 1 godzine w 140°C albo w 180°C.

Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone bataty, rozmaryn. Pieczemy dalej... od 30 minut do godziny. 

Po tym czasie mieso smarujemy konfitura pomaranczowa z kazdej strony i dopiekamy 30 minut. 

Pokrywamy nasze danie 2-oma wartswami folii aluminiowej na 10 minut. Po czym kroimy i podajemy. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz