poniedziałek, 18 lutego 2019

Gruszki w czekoladowej ganache.


4 porcje
Przygotowanie 30 minut

4 male gruszki, obrane ze skorki i pozostawione w calosci.
120 ml kremowki
120 ml mleka
3 zoltka
2 lyzki cukru ciemnego
75 g gorzkiej czekolady 70% minimum

Na syrop
170 g cukru
700 ml wody
laska cynamonu
2 gwiazdki anyzu

Bita smietana do dekoracji

Kremowke i mleko zagotowujemy. Zoltka ubijamy lekko z cukrem i wlewamy na nie goraca mieszanke smietany z mlekiem. Mieszamy. Przelewamy do garnka calosc i gotujemy wolnituko nie przekraczajac temperatury 82°C. Pomagamy sobie termometrem kuchennym. Chodzi o to by krem sie nie zwazyl. 
Podgrzanym kremem pokrywamy posiekana czekolade i inetsywnie mieszamy. Powstaly krem-ganache pokrywamy folia spozywcza i chlodzimy. 

Zagotowujemy skladniki na syrop. Wkladamy gruszki i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. 

Podajemy gruszki na czekoladowej ganache, udekorowane bita smietana. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz