poniedziałek, 12 czerwca 2017

Piknikowa tarta pomidorowa z pesto.



Wczoraj popoludniu pojechalismy po raz pierwszy nad Ocean, na plaze. Kapiele, zabawy, gry, lody i oczywiscie wieczorny piknik to stale punkty programu! Bylo cudownie - o tym poczytacie na nianiowym blogu. 

Cienutka tarta z pachnacymi pomidorkami ulozonymi na pesto idealnie komponowala sie z kieliszkiem rozowego, dobrzego schlodzonego wina...
Lato!


6 porcji
Przygotowanie 15 minut
Pieczenie 45 minut

250 g kruchego ciasta
300 g pomidorkow

na pesto:
peczek bazyli
40 g startego parmezanu
zabek czosnku
oliwa z oliwek - ile zabierze
3 lyzki orzeszkow pini

Ciasto podpiekamy na bialo 15 minut w 180°C, stosownie obciazone.

Skladniki na pesto miksujemy. 
Pomidorki przekrajamy na pol. 

Na podpieczonym ciescie rozsmarwujemy pesto i ukladamy pomidorki. Solimy, skrapiamy olwia i pieczemy 30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz