niedziela, 7 maja 2017

Poledwica wieprzowa po japonsku - w glonach i z makaronem z fasoli mungo.

 
Egzotycznie dzisiaj ale wykonalnie w kazdym domu...
 
6 porcji
Przygotowanie 15 minut
Duszenie 30 minut
 
650 g poledwicy wieprzowej w plastrach albo w kawalkach
glony Wakame w platac albo w proszku
2 cm korzenia imbiru
zabek czosnku
czerwona cebula
peczek rzodkiewek z czescia lisci
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki sosu Nuoc Mam albo Teriyaki
Oliwa, sol
 
makaron z fasoli mungo... badz ryzowy
 
Mieso obtoczyc w glonach (algues). Podsmazyc je na oliwie dodajac imbir, czosnek i posiekana ceule- 5 minut. Doprawic sosami azjatyckimi, wlac mala szklaneczke wody 150 ml, dodac rzodkiewki umyte wraz zliscmi - okolo 1/2 peczka. Dusic.
 
Podawac na makaronie.
 
 
 


2 komentarze: