niedziela, 14 maja 2017

Pieczarki po grecku czyli pomysl na kolacje.


Znalazlam ten przepis w najnowszym numerze "Elle à table" i polecam te pychotke na wasza wiosenna kolacje.

4 porcje
Przygotowanie 30 minut

650 g pieczarek
1 czerwona cebula
1 zabek czosnku
czerwona papryka
3 mini-cukinie albo 1 zwykla
1/2 szklanki bialego, wytrawnego, kuchennego wina
sok z jednej cytryny
oliwa z oliwek, sol i pieprz
ziola wedlug waszego wyboru u mnie zwkla zielona pietruszka





Warzywa myjemy, kroimy na czesci, cebule i czosnek siekamy. 
Na oliwie podsmazamy cebule, czosnek i papryke - 5 minut. Podlewamy bialym winem i dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem dusimy 10 minut.

Dodajemy pieczarki i cukinie. Dusmy dalsze 10 minut. 
Podajemy z... kasza, ryzem, pieczywem... co kto ma!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz