niedziela, 21 maja 2017

Pieczen wolowa czyli Rosbif niedzielny w kremie z oliwek i suszonych pomidorow oraz w ciescie.

Tak mozna to danie podac.

To juz niedzielny obiad- przyjemnosc! Jedyny taki w tygodniu bo z winem i z tym wszystkim czego tylko sobie zazyczymy: serami i deserem na przyklad! 

Ten przepis jest znakomity coc pierwszy raz dopiero go testowalam. Pomysl pochodzi z najnowszego numeru "Elle à table".





6 porcji
25 minut przygotowanie
Pieczenie zalezy od rodzaju miesa, ktore lubicie jesc... jesli pieczen ma byc mieciutka a to oznacza, ze bedzie krwista to tylko 30 minut, jesli ma byc pol na pol to 45 minut, jesli ma byc dobrze upieczona to okolo 1 h. PLus nalezy doliczyc 10 minut lezakowania po upieczeniu... za kazdym razem...

1 kg rosbeftu - u dobrego rzeznika by bylo mieciutkie...
100 g zielonych oliwek bez pestek
100 g czarnych oliwek bez pestek
100 g pomidorw suszonych z oleju
peczek bazyli
8 platow ciasta Brick czyli cieniutkich nalesnikow (130 g)
oliwa
nic kuchenna do zwiazania pieczeni.

Oliwki wraz z pomidorami i bazylia miksujemy. Ta mazia smarujemy grubo cala pieczen, z kazdej strony. Nastepnie zawijamy ja w platy ciasta i calosc zwiazujemy nicia kuchenna jak normalna pieczen.

Pieczemy w nagrzanym do 220°C piekarniku posmarowana oliwai posypana sola ( fleur de sel).
Nastepnie po okreslonym czasie odstawiamy pieczen na 10 minut. Soki przenikaja wtedy dobrze do srodka miesa.

Kroimy na plastry i podajemy... u nas z mloda fasoka szparagowa. Pyszne!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz