niedziela, 21 maja 2017

Tarteletki z rabarbarem.


I to juz ostatni przepis z week-endu... niedzielny poobiedni deser czyli tarteletki z rabarbarem.

4 porcje
Przygotowanie 30 minut plus chlodzenie minimum 30 minut.
Pieczenie okolo 35 minut w 180°C



Kruche ciasto:
125 g maki
60 g masla
1 jajko
skorka starta z polowy cytryny
1 lyzka cukru

Zagniatamy i chlodzimy.

Krem migdalowy:
50 g masla
50 g zmielonych migdalow
2 lyzki ciemnego cukru
1 lyzka maki
Lyzka ucieramy na krem.

500 g rabarbaru
3 lyzki cukru
Obieramy rabarbar, kroimy go na 1 cm kawalki i na patelni z cukrem podmsazamy 5-6 minut. Kawalki maja byc cale.

Na ciasto wylozone w foremkach wykladamy krem migdalowy i nastepnie rabarbar. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Podajemy w resztka rabarbaru albo kulka lodow waniliowych... jeszcze lekko cieple... mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz