
Ciasto
szybkie i pyszne podajemy na gorąco…
6 porcji
Opakowanie płatów Brick albo ciasta Philo albo kilka
naleśników
5 dużych jabłek Boskoop
Skórka starta z pomarańczy
2 łyżki pomarańczowego likieru Cointreau
5 łyżek cukru
Pół laski wanilii
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki. Podsmażamy je na 25 g masła, dodając ziarenka z
połowy laski wanilii, stratą skórkę pomarańczową, likier i 3 łyżki cukru. Dusimy
całość około 10 minut.
W naczyniu układamy nasze placki ciasta tak by wystawały
nieco na zewnątrz. Smarujemy je pozostałym stopionym masłem, posypujemy cukrem.
Gotowe jabłka wkładamy do formy, na ciasto – ja zrobiłam dwie warstwy. Przykrywamy ciastem i pieczemy 25
minut w 200°C .
Uwazamy by się nie spalił wierzch ! Jemy ciepłe!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz