poniedziałek, 18 stycznia 2016

Pomarańczowo-jabłkowa croustade’a/ ZIMA/HIVER

Croustade







 


Ciasto szybkie i pyszne podajemy na gorąco…


 


6 porcji


Opakowanie płatów Brick albo ciasta Philo albo kilka naleśników


5 dużych jabłek Boskoop


Skórka starta z pomarańczy


2 łyżki pomarańczowego likieru Cointreau  


100 g masła


5 łyżek cukru


Pół laski wanilii


 


Jabłka obieramy, kroimy w ósemki. Podsmażamy je na 25 g masła, dodając ziarenka z połowy laski wanilii, stratą skórkę pomarańczową, likier i 3 łyżki cukru. Dusimy całość około 10 minut.


 


W naczyniu układamy nasze placki ciasta tak by wystawały nieco na zewnątrz. Smarujemy je pozostałym stopionym masłem, posypujemy cukrem. Gotowe jabłka wkładamy do formy, na ciasto – ja zrobiłam dwie warstwy. Przykrywamy ciastem i pieczemy 25 minut w 200°C. Uwazamy by się nie spalił wierzch ! Jemy ciepłe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz