poniedziałek, 18 stycznia 2016

Dorsz, soczewica, seler naciowy : ZIMA/HIVER

dorsz





 


Dziś przedstawiam kilka receptur z ubiegłego week-endu… dorsz, pstrąg wędzony z pastą, królik w musztardzie i jabłkowo-pomarańczowa  croustada… pysznie było ! Zapraszam więc !


 


4 porcje


 


Świeży dorsz, 4 kawałki po 150 g (dos de cabillaud czyli część grzbietowa ryby)


Szklanka zielonej soczewicy


Kostka bulionu drobiowego


4 gałąki selera naciowego


2 limetki czyli zielone cytryny


Oliwa z olwiek


Sól, pieprz i pieprz Basków czyli piment d’Espelette do ryby


 


Soczewicę gotujemy w bulionie około 20 minut. W tym czasie kroimy na drobno seler, doprawiamy go, wlewamy 3 łyżki oliwy, sól, pieprz i dodajemy sok z limetek. Odstawiamy.


 


Rybę doprawiamy i gotujemy ją na parze – ja w mikrofali na 800 W równo 4 minuty… jeśli robicie ją na parze w sposób klasyczny, nad garnkiem z wodą to potrzeba około 8-10 minut.


Ugotowaną soczewicę mieszamy z naszym selerem i z sosem. Na wierzchu układamy rybę.


Pychotka!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz