niedziela, 10 stycznia 2016

Kasztanowiec : ZIMA/HIVER

kasztanowiec







Typowe ciasto zimowe z kremem kasztanowym, który niektórzy Francuzi uwielbiają też w ich bûches de Noël czyli w roladach bożonarodzeniowych.


 


Posłużyłam się tutaj przepisem Ch. Felder’a  i moją różową biblią cukierniczą. Choć zmniejszyłam ilość składników o połowę bo oryginał przewiduje 20 porcji !


 


8 porcji


Tortownica 22 cm średnicy


 


Syrop :


4 cl wody


35 g cukru


1 łyżka rumu


Wanilia w płynie (1 łyżeczka albo z laski)


Z wymienionych składników zagotować syrop i go odstawić.


 


Ciasto czekoladowe:


60 g żółtek czyli mniej więcej 4 żółtka


75 g mąki


Łyżka kakao


120 g białek czyli też około 4 sztuk


90 g cukru kryształu


 


Żółtka lekko roztrzepujemy widelcem. Z białek ubiajmy pianę dodając cukier I na koniec wlewamy żółtka – ubijamy dalej około 1 minuty na wolnych obrotach. Dodajemy na koniec przesianą mąkę z kakao. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej piany/musu.


 


Pieczemy 2 krążki bądź kwadraty ciasta w 180°C, każdy około 10 minut. Studzimy.



 


Mus kasztanowy


6 g żelatyny


250 ml kremówki


250 g kremu z kasztanów ( u nas do kupienia w puszkach widocznych na zdjęciu po 100 g bądź 400 g)


3 żółtka


35 g cukru


2 łyżki wody


Łyżka rumu


Odrobina wody


 


Dodatkowo i opcjonalne


150 g kremu z kasztanów


Starta gorzka czekolada do ozdoby


 


Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Kremówkę ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy wolno mikserem. W tym czasie  zagotowujemy syrop z cukru i z 2 łyżek wody, gdy osiągnie on temperaturę 115°C wlewamy go powoli, strużką po brzegu naczynia do ubijanych żółtek.


W garnuszku zagotowujemy odrobinę wody, rum i dodajemy napęczniałe płaty żelatyny, energicznie mieszamy by się wszystko rozpuściło i łączymy tę mieszankę z kremem kasztanowym. Krem następnie dodajemy do żółtek i na koniec łączymy z bitą śmietaną.


 


Ten mus chłodzimy około 30 minut.


 


MONTAZ


 


Ciasto układamy na talerzu i nasączamy je syropem. Na wierzchu rozsmarowujemy krem kasztanowy, na nim połowę musu. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, nasączamy go I wykładamy pozostały mus. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie dekorujemy wiórkami czekolady…





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz