sobota, 30 stycznia 2016

Cytrusowy Cake : Zima/HIVER

Cake cytrusowy









 A to nasz deser, którego przepis pochodzi z najnowszego numeru CVF. Oj pyszny jest!


 


10 porcji


 


5 jajek


120 g cukru


150 g stopionego masła


3 łyżki neutralnego oleju – u mnie słonecznikowy


150 ml souk z grejpfruta – z połówki różowego grejpfruta z Florydy dokładnie tyle otrzymałam!


 


Ziarenka wanilii z połowy laski


150 g zmielonych migdałów


120 g mąki


1 łyżeczka proszku do pieczenia


150 g pokrojonej drobno kandyzowanej skórki pomaraczowej


 


2 łyżki konfitury pomarańczowej do posmarowania upieczonego ciasta


Płatki migdałów do posypania


 


Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy stopione masło, olej, sok z grejpfruta. Następnie dodajemy suche składnki – na koniec przesianą mąkę i skórkę pomarańczową. Pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku, w keksówce wyłożonej pergaminem przez 35 minut.


Ciasto ma być lekko wilgotne w środku. Upieczone smarujemy gorącą konfiturą i posypujemy płatkami migdałów.


 


Ja udekorowałam je dodatkowo najmniejszymi cytrusami I jedynymi, które można jeść ze skórka czyli kumquatem.



1 komentarz: