sobota, 10 października 2015

Zapiekanka z makaronu, szynki i borowików. JESIEN.

gratin cèpes





 

Przepis z CVF… ekstra zapiekanka, która jak poprzedni przepis cieszyła nas przez 2 kolacje. Oj, uwielbiam jesień !

 

6 porcji

Przygotowanie 30 minut

Smażenie i pieczenie 45 minut

 

250 g drobnego makaronu typu kolanka ( u mnie pełnoziarnisty)

500 g borowików

200 g szynki gotowanej

2 szalotki

60 g masła

30 cl kremówki

Trochę papryki w proszku

100 g świeżo startego parmezanu

1 żółtko

Sól, pieprz

 

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Borowiki czyścimy, kroimy i smażymy na 30 g masła przez 10 minut. Doprawiamy.

Na 20 g masła podsmażamy posiekane szalotki, dodajemy kremówkę, paprykę i chwilę dusimy. Po odstawieniu dodajemy połowę parmezanu i żółtko. Szynkę kroimy w kostkę.

 

Teraz wszystko mieszamy razem: borowiki, makaron, sos i szynkę. Wkładamy całość do wysmarowanej masłem formy i posypujemy resztą parmezanu. Zapiekamy 15 minut w 180°C.


2 komentarze:

  1. A borowiki zbierałaś, czy kupiłaś ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupilam... czasu brak na zbieractwo w naszej cywilizacji. A szkoda! Jest tych borowikow u nas pelno i ceny bardzo spadly do 14 euro za kilogram co jest ewenementem bo zazwyczaj to jest raczej 24 euro za kilogram.

    OdpowiedzUsuń