piątek, 23 października 2015

Ślimaki z jabłkiem i z żurawiną : JESIEN

Ciasto








To nasz wczorajszy deser, na szybko. Dziś przystąpię do realizacji mojego urodzinowego tortu na jutro… ale zajmie mi to 2 dni bo skomplikowaną bestyjkę sobie wybrałam, przepis prosto od Lenôtre!


 


Więc coś smacznego a prostego…


 


250 g ciasta francuskiego


3 jabłka


3 łyżki cukru


Garść suszonych żurawin


 


Jabłka zetrzeć na tarce na cieniutkie plastry, dodać do nich cukier i żurawinę. Na rozwałkowane ciasto francuskie wyłożyć owoce. Zwinąć całość w rulon i ostrym nożem pociąć go na plastry. Plastry ułożyć delikatnie lekko je dociskając na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w 200°C przez około 40 minut. Wyjąć, posypać cukrem pudrem i zjeść! Lekko ciepłe najlepsze!





2 komentarze:

  1. Muszę koniecznie coś takiego kiedyś zrobić, wygląda zjawiskowo :D

    OdpowiedzUsuń