piątek, 23 października 2015

Lasagne z dynią : JESIEN

Lasagne z dynia









 Takie sobie nietypowe Lasagne zrobione na początku tego tygodnia. Przepis znalazłam w ostatnim numerze miesięcznika Régal.


Nieco go zmodyfikowałam, jak zawsze, ale lasagne wyszło pierwsza klasa więc i wam polecam ! W końcu nie można w dyniowym sezonie jeść tylko zupy z dyni… możliwości jest tak wiele !


 


6 porcji


Dynia pokrojona w plastry – około 600 g


2 cukinie pokrojone w podłużne plastry


1 l przecieru pomidorowego (200 ml więcej gdy używacie suchych płatów do lasagne)


6 sporych płatów świeżego lasagne


250 g ricotty


250 g mozarelli di bufala


Sól, pieprz


Oliwa


Szalotka


Ząbek czosnku


 


Plastry dyni skrapiamy oliwą, doprawiamy i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut. W tym czasie kroimy cukinie, doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną szalotką ricottę. Kroimy na plastry mozarellę. Posiekany czosnek wrzucamy do przecieru pomidorowego.


 


Na dno naczynia wlewamy trochę przecieru. Układamy na nim płaty lasagne (2 pierwsze), na nich dynię, cukinię oraz połowę ricotty. Polewamy znów przecierem i powtarzamy operację od początku. Na wierzchu lasagne układamy plastry mozarelli oraz przecier. Zapiekamy 45 minut…


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz