sobota, 10 października 2015

Belgijskie Waterzoï z kurczaka. JESIEN.

Waterzoi



 

Czyli coś w rodzaju naszej polskiej potrawki z kurczaka tyle, że z większym dodatkiem warzyw co mi osobiście bardziej odpowiada. Danie z ubiegłego tygodnia, które gościło aż dwa dni na naszym stole  – 2 obiady pełne kolorów i aromatów.

 

6 porcji

Przygotowanie 30 minut

Gotowanie 30 minut

 

6 piersi z kurczaka

1 duży ziemniak

1 cebula

3 białe części porów

4 marchewki

3 spore gałązki selera naciowego

25 cl kremówki

3 żółtka

Masło

1 l bulionu drobiowego

Sól, pieprz

 

Obieramy warzywa, myjemy je i kroimy w cienkie paski czyli na julienne. Wszystkie warzywa podsmażamy na maśle przez 3 minuty. Pokrywamy je bulionem i doprawiając dodajemy pokrojone w paski piersi z kurczaka. Dusimy 20 minut.  Po tym czasie odstawiamy garnek z gazu i wlewamy do niego dobrze wymieszane żółtka z kremówką. Już nie gotujemy ! Podajemy w talerzach do makaronów czy zup.

 


1 komentarz:

  1. Lista składników zachęcająca, musi to świetnie smakować.

    OdpowiedzUsuń