poniedziałek, 5 października 2015

Ciasto orzechowe z twarogiem : JESIEN

Orzechy i brousse






 

W mojej wersji chodzi o francuski, prowansalski twaróg – Brousse, ale myślę, że wyjdzie znakomite z ricottą. Twaróg do tego ciasta nie jest ani homogenizowany ani ten w kawałku… musi mieś gęstą konsystencję w stylu ricotty.

 

120 g orzechów włoskich i kilka na wierzch, do dekoracji

400 g twarogu Brousse

4 jajka

Cytryna

125 g cukru

Masło do formy

Cukier puder do posypania

 

Orzechy lekko prażymy na suchej patelni po czym miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich twaróg i zmielone orzechy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy całość i dodajemy skórkę startą z cytryny.  Dekorujemy orzechami. Pieczemy około 50 minut w 180°C. Podajemy posypane cukrem pudrem.

 

Przepis z CVF 2015

 




2 komentarze:

  1. A jak duża (jaka średnica) jest ta forma?

    OdpowiedzUsuń
  2. 22 cm średnicy. Mozna jednak piec w rożnych kształtach...

    OdpowiedzUsuń