wtorek, 22 września 2015

Polędwica i cidr: JESIEN

Poledwica




 

Ten przepis znalazłam na kartoniku francuskiej marki śmietany Elle&Vire, rodem z Normandii. Spodobał mi się i w ubiegłą niedzielę danie wykonałam.

 

Sos jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny, gdyż robiony na cydrze czyli musujuącym winku jabłkowym, ale bardzo lekkim 4 do 6% alkoholu.

 

Przygotowanie 30 minut

Marynata 1 h

Pieczenie 30 minut

 

4 porcje

 

500 g polędwicy wieprzowej

4 marchewki z zielonymi listkami

4 jabłka

60 g masła

1 szalotka

2 łyżki starej czyli tej z ziarenkami musztardy

20 ml śmietanki

Szklanka cidru – resztę dopije się przy obiedzie

Oliwa

Sól, pieprz

 

Szalotkę siekamy na drobno. Mieszamy ją z musztardą, 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Tę marynatą smarujemy mięso i na godzinę je odstawiamy.

 

Następnie roztapiamy w garnku połowę masła i na nim podsmażamy nasze mięso. Pokrywamy je cidrem i dusimy 30 minut pod przykryciem.

 

W tym czasie gotujemy marchewki – w wodzie, na parze, albo z mięsem… tutaj do wyboru…u mnie gotowały się z mięsem by przesiąkły nieco cidrem.

 

Cząsteczki jabłek podsmażamy na pozostałym maśle.

 

Mięso po uduszeniu zawijamy w dwie warstwy folii aluminiowej by pozostało gorące i by soki z niego nie wypłynęły a zostały wewnątrz. Do garnka, w którym mieso się dusiło wlewamy śmietanę i skrobiąc jego dno drewnianą łyżką zagotowujemy całość na ostrym ogniu około 5 minut.

 

Podajemy nasze danie… z cidrem !

 

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz