środa, 16 września 2015

Pączki z kalafiora.

 photo DSCF3899_zpsgylkt7fp.jpg




 

Genialny przepis, znaleziony w ostatnim numerze CVF posłużył mi wieczorową, niedzielną porą. To danie nas zachwyciło i to całą rodzinę ! Coś innego, nowego a jednocześnie smacznego.

Napisałam pączki a raczej po polsku powinam napisać racuchy bo też i kształtem są to racuchy. Po francusku jednak to jedno i to samo czyli “beignet”.

 

Racuchy z kalafiora podane są z sosem z greckiego jogurtu z dodatkiem limetki.

 

Zapraszam!
 photo DSCF3900_zpsgm4suu9u.jpg
4 porcje

Przygotowanie 30 minut

Smażenie 20-30 minut

 

Sos:

2 jogurty greckie czyli 300 g

Sok z 2 limetek I drobno starta skórka z jednej z nich

Zielona kolendra albo pietruszka, sól, pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Pączki z kalafiora:

 

Kalafior około 400 g różyczek

4 jajka

120 g mąki

2 szalotki

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka zmielonego kminku

1 łyżeczka kurkumy

Sól, pieprz

Oliwa do smażenia

 

Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku.

Pozostałe składniki łączymy i na koniec miksujemy by powstało płynne ciasto. Ugotowany kalafior rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta.

 

Ciasto będziemy teraz porcjami smażyć…  I podajemy…

Te pączki są super smaczne na gorąco, ciepławo i na zimno więc do wyboru.

 


 photo DSCF3903_zpsnzrqahkj.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz