poniedziałek, 11 maja 2015

Osso buco czyli dziura w kości// Osso buco donc un trou dans l'os

Osso buco czyli dziura w kości









 


Z włoskiego Oss bus… to tradycyjne danie mediolańskie zrobione z giczy cielęcej, niesamowite w swych aromatach białego wina i ziół. Mięso duszone wraz z kością nadaje mu niezwykły smak.


Danie to znane jest od XVIII wieku i należy do tradycyjnej kuchni lombardzkiej. We Francji znane jest od XIX wieku – przyjęło się wraz z napływem włoskich imigrantów. Może być podawane z risotto albo z makaronem albo z ziemniaczanym purée jak w wielu mediolańskich restauracjach.


 


Na polksich blogach kulinarnych nie znalazłam wiele receptur tego dania, za to znalazłam sporo uwag o niedostępności tego typu mięsa w polskich sklepach. Bo nie tylko potrzebna jest gicz ale jeszcze musi ją nam rzeźnik pociąć wraz z kością na 3-4 centymetrowej grubości kawałki. Podobno to mięso dostępne jest w kilku sklepach w Warszawie… a dalej? Nie wiem…


 


Podajemy osso buco z winem lombardzkim albo innym winem różowym z południa np z Prowansji… choć podobno najlepiej smakuje z Valtellino…


 


Zapraszam


 


Tyle plastrów giczy ile osób – u mnie 6


 


2 cebule


5 ząbków czosnku


2 marchewki


800 g pomidorów bez skórki lub tych z puszki


Szklanka białego wytrawnego wina


Zielona pietruszka, świeży tymianek, oregano oraz liść laurowy


Sól, pieprz, oliwa i mąka


 


Mięso doprawiamy i obtaczamy w mące. Smażmy 3 minuty z każdej strony na oliwie z oliwek. Wykładamy z garnka. Do tego samego gara wrzucamy posiekane cebule, czosnek, marchewki. Chwilę dusimy. Pokrywamy winem i odparowujemy 10 minut. Wkładamy z powrotem mięso, pokrywamy całość pomidorami, dodajemy zioła czyli bouquet garni i dusimy pod przykryciem około 2 h… Podajemy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz