poniedziałek, 25 maja 2015

Cupcakes truskawkowo-pistacjowe i MENU na ten tydzień

 photo DSCF2975_zpsfl8ftosc.jpg

Z lekkim opóźnieniem, podaję wam tutaj przepis na nasz week-endowy deser. Pozwalamy sobie na słodkość raz, jeden jedyny raz w tygodniu ze względów zdrowotnych głównie i chyba tak jest dobrze, bo nikt z nas nie cierpi na nadwagę czy na nadmiar cholesterolu. A, że umartwiać się też nie chcemy to cotygodniowa przyjemność na naszym stole przybiera formę deseru, ciasta czy ciasteczka…

 

Ten tydzień będzie wyjątkowy bo zbliża się Pierwsza Komunia Antosia – to już za tydzień. Przygotowania trwają. Ja opracowałam moje kulinarne MENU na sobotni wieczór, gdy przyjmiemy w naszym domu 10-ciu gości z najbliższej rodziny na kolacji. Obiad pokumounijny zamówiliśmy w restauracji hotelu De Sèze w Bordeaux i na pewno go przedstawię.

A oczekując na te ważne momenty… z nowości w tym tygodniu:

 - przedstawiane cupcakes z truskawkami w środku i na zewnątrz z kremem z serka Philadelphia

- Makaron z karczochami i pomidorkami cherry – przepis przeze mnie wymyślony

- Saltimbocca ze ziemniaczakmi sauté…

 

Poza tym… jak zwykle sezonowo: risotto z zielonymi szparagami, dorsz z duszonymi dymkami i pieczarkami, łosoś w sosie szczawiowym ( młody szczaw!), fasolka szparagowa, brokuły, czereśnie i truskawki…
  photo DSCF2978_zpsmteajfwr.jpg
Cupcakes truskawkowo-pistacjowe

 

Na 10 babeczek 5 cm średnicy

 

Przygotowanie 20 minut

Pieczenie 25 minut

 

250 g truskawek do ciasta i kilka do dekoracji

30 g pistacji drobno posiekanych

75 g miękkiego masła

120 g cukru

1 jajko

20 cl gęstej śmietany

150 g mąki

½ łyżeczki sody

 

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i śmietanę ucieramy całość. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą. Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone w drobną kostkę truskawki i pistacje. Pieczemy w papierowych foremakch w 180°C około 25 minut.

 

Po wystudzeniu dekorujemy kremem z …

 

Na krem:

300 g serka Philadelphia

2 łyżki jogurtu naturalnego

3 łńżki cukru pudru

Cukier waniliowy

 photo DSCF2973_zpsvznswvml.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz