O tej tarcie już pisałam, przepis na nią w polskiej wersji
językowej znajduje się już na moim blogu. Dzisiaj odświeżam go z racji sezonu,
ochoty na rabarbar i zamówień płynących od francuskojęzycznych czytelników
mojego bloga. Obiecane i wykonane…
Tymczasem kolejny tydzień przed nami. Warzywa, owocoe,
jajka, sery i mięso przyjechały do mnie, jak co tydzień w piątkowy wieczór. Cóż
więc będziemy przyrządzać w nadchodzące dni mając do dyspozycji 30 minut na
przygotowanie obiadu i tyleż na przygotowanie kolacji w ciągu dnia ?
Nadal będzie wiosennie : truskawkowo, morelowo,
bakłażanowo, paprykowo i szpinakowo… a więc na ten tydzień…
Obiady :
- befsztyk, frytki i sałatka z rzodkiewek – to było dzisiaj
- jutro – restauracja włoska nad Oceanem – kiedyś kucharka musi odpocząć !
- dorsz w sosie cytrynowym ryż z warzywami : młodym groszkiem i cukinią – w poniedziałek
- We wtorek zrobię Lasagne po bolońsku – będzie na dwa obiady czyli też na środę, z sałatą, pomidorami, ziołami
- W czwartek będę jeść sałatkę skomponowaną z tuńczykiem – na szkoleniu na Uniwerku, Antek w szkole, mąż w restauracji
- W piątek zrobię piersi z kurczaka w cytrynach confit z oliwkami i z purée.
- Kolacje :
- gnocchi ze świeżym duszonym szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzeszkami pini – to dzisiaj
- jutro placuszki z cukini z serem kozim – bo jeszcze nie zrobiłam ich choć planowałam na piątek…
- w poniedziałek brokuły z mieszanką kasz i soczewicy
- we wtorek pilaf z bakłażana z papryką
- w środę fasolka szparagowa z pomidorami świeżymi i quinoa
- w czwartek duszone młode marchewki z młodą brukwią w maśle i ziemniaki
- w piątek risotto z młodym groszkiemet voilà!
Tarte-crumble à la rhubarbe
Pâte sucrée
soit toute prête soit:
200 g de farine
80 g de sucre
25 g de poudre d'amande
120 g de beurre
1 œuf
sel
Faites votre pâte et gardez-la au frais 1 heure.
Rhubarbe
1 kg de ce fruit
150 g de sucre
Epluchez les tiges, coupez-les en tronçons de 1 cm. Couvrez avec le sucre et réservez 30 minutes. Après ce temps faites cuire la rhubarbe avec le sucre et le jus dans une grande poêle 10 minutes environ.
Crumble
125 de farine, de sucre, de poudre d'amande et de beurre
travaillez rapidement cette pâte jusqu'à l'obtention d'un "gros sable".
Etalez votre pâte sucrée dans un moule à tarte; saupoudrez-la de 50 g de poudre d'amande - pour que les fruits ne détrompent pas la pâtes. Mettez les fruits. Couvrez avec le crumble. Faites cuire dans un four chaud à 200°C 30 minutes. Servez-la tiède avec une boule de glace vanille ou froide.
o cholera, ale menu. Podaj adres. Wpadnę ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda