poniedziałek, 17 grudnia 2012

Świąteczna pieczeń cielęca w mandarynkach// Veau aux mandarines Anne-Sophie Pic

DSC06211_zps282caaac.jpg

 
 
 
Natchnęła mnie Anne-Sophie Pic swoją dość skomplikowną recepturą, którą znacznie uprościłam. Powstała łatwa, dość szybka, soczysta i pachnąca pieczeń, danie na Święta albo dla gości. Typowo zimowe, gdyż właśnie teraz jest sezon na mandarynki.
 
Na 6 porcji
1,5 h przygotowania i duszenia
 
1 kg cielęciny u mnie quasi de veau
2 mandarynki do mięsa oraz po 1 albo więcej na osobę by przygotować mandarynki confit.
Gałązki świeżego tymianku, zielonej pietruszki, liśc laurowy
Oliwa z oliwek
Szklanka białego kuchennego wina
Koncentrat rosołu cielęcego: kostka, mrożonka, proszek…. Do wyboru
Sól, pieprz
50-60 g cukru do mandarynek confit
Duża cebula
 
 
 
DSC06214_zpsd5300f43.jpg


Mięso podsmażamy na oliwie w dużym garnku aż się zezłoci z każdej strony. Wyjmujemy je i na jego miejsce wrzucamy posiekaną cebulę. Chwilę smażymy, wkładamy znów mięso. Teraz dopiero je doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy winem I gotujemy na ostrym ogniu aż połowa wina odparuje. Wtedy dodajemy zioła, rosół, oraz skórkę startą z dwóch mandarynek wraz z wyciśniętym sokiem, uzupełniamy wodą – około szklanki. Dusimy około godziny. W tym czasie pozostałe mandarynki obgotowujemy we wrzatku. Zlewamy pierwszą wodę.Kroimy owoce na ćwiartki a z cukru i szklanki wody zagotowujemy syrop. Wkładamy do niego owoce i dusimy do miękkości około 30 minut.

Podajemy całość z purée ziemniaki-marchewka, albo ziemniaki-pasternak z odrobiną octu balsamicznego.


DSC06212_zpsb641dd48.jpg

Veau aux mandarines

Inspiration d'une recette un peu compliquée d'Anne-Sophie Pic... une idée pour un repas de fête, simple et savoureux.

6 portions

1,5 h de préparation

1 kg de veau rôti, quasi, noix, ici quasi

2 mandarines pour la viande puis au moins 1 par personne
1 verre de vin blanc
fond de veau
thym, persil, feuille de laurier
sel, poivre
oignon
huile d'olive
50-60 g de sucre pour les mandarines confites

Faites dorer la viande dans une cocotte sur 2 càs d'huile. Reservez. Dans la même cocotte faites revenir l'oignon ciselée. Puis remettez la viande et salez. Couvrez-la de vin et faites bouillir à feu fort jusqu'à ce que la moitié de vin s'évapore. Ajoutez les herbes, la peau râpée des deux mandarines et leur jus ainsi que le fond de veau. Je complète le tout avec un peu d'eau 1 petit verre. Cuisez 1 h environ.
Ebouillantez les mandarines. Jettez l'eau puis coupez les en quatre. Faites un sirop de sucre et d'un verre d'eau. Plongez les mandarines et faites les cuire doucement une trentaine de minutes. Servez ensemble avec une purée pommes de terre-carotte ou pommes de terre - panais relévée d'un trait de balsamico.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz