Takie popularne ciasteczka. Robię je co roku choć w tym
nieco zmieniłam przepis.
24 sztuki
10 cl
kremówki
Sól
Oraz czekolada
na polewę.
Zagotowujemy
w garnku cukier, masło i śmietankę. Do tego dodajemy posiekane orzechy i owoce.
Następnie po odstawieniu z ognia wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Na blachę
pokrytą pergaminem wykładamy po łyce ciasta i lekko je rozsmarowujemy. Pieczemy
10 min w 180°C .
Gdy ciastka wystygną pokrywamy je z jednej strony rozpuszczona czekoladą:
gorzką, mleczną, białą…
szopka w moim domu... z Antosiem robilismy.
Florentins:
24 pièces
45 g de beurre
10 cl de crème
60 g de sucre
30 g de noisette
30 g d'amandes en pétales
45 g de fruits confits dont cerises
30 g de farine
1 pincée de sel
chocolat de votre choix pour couverture
Faire fondre ensemble le beurre, la crème et le sucre. Ajoutez les noix et les fruits coupés en petits morceaux. Puis la farine et le sel. Formez sur la plaque couverte du papier des petits tas. Cuisez 10 min à 180°C. Décorez de chocolat fondu d'un seul côté.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz