piątek, 14 grudnia 2012

Florentins czylo florentynki na Boze narodzenie

 DSC06192.jpg photo
 
Takie popularne ciasteczka. Robię je co roku choć w tym nieco zmieniłam przepis.
24 sztuki
 
45 g masła
10 cl kremówki
60 g cukru
30 g orzechów laskowych
30 g płatków migdałowych
45 g owoców kandyzowanych w tym wiśni
30 g mąki
Sól
 
Oraz czekolada na polewę.
 
Zagotowujemy w garnku cukier, masło i śmietankę. Do tego dodajemy posiekane orzechy i owoce. Następnie po odstawieniu z ognia wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Na blachę pokrytą pergaminem wykładamy po łyce ciasta i lekko je rozsmarowujemy. Pieczemy 10 min w 180°C. Gdy ciastka wystygną pokrywamy je z jednej strony rozpuszczona czekoladą: gorzką, mleczną, białą…
 DSC06185.jpg photo
 
szopka w moim domu... z Antosiem robilismy.
 
Florentins:
24 pièces
 
45 g de beurre
10 cl de crème
60 g de sucre
30 g de noisette
30 g d'amandes en pétales
45 g de fruits confits dont cerises
30 g de farine
1 pincée de sel
chocolat de votre choix pour couverture
 
Faire fondre ensemble le beurre, la crème et le sucre. Ajoutez les noix et les fruits coupés en petits morceaux. Puis la farine et le sel. Formez sur la plaque couverte du papier des petits tas. Cuisez 10 min à 180°C. Décorez de chocolat fondu d'un seul côté.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz