Niezwykła ze względu na formę jabłek, ułożonych na cieście w
formie rozkwitających różyczek. Niezwykła też ze względu na kruchutkie, maślane
ciasto i delikatny krem. Nieco pracochłonna ale warta waszego wysiłku !
8 porcji
45 min
przygotowania
1 h
pieczenia
Ciasto:
1 łyżka
cukru
2 szczypty
soli
1 żółtko
5 łyżek
wody, zimnej
1 łyżka
octu
Krem:
1 jajko
2 łyżku
rumu albo calvados
Dodatkowo
5 sporych
jabłek – u mnie Royal Gala
Cytryna na
sok
Z podanych
składników wyrabiamy ciasto i chłodzimy je 1 h w lodówce.
Jabłka za
pomocą ekonoma kroimy na długie wstążki, każda powinna być “wykończona” wąskim
paskiem skórki i zwijamy je palcami w róże. Polewamy sokiem z cytryny.
Przygotowne rozyczki z jablek.
Ponieważ
nie lubię jak coś się marnuje to pozostałą część jabłek pocięła też ekonomem na
cieniutkie plastry i ułożyłam na cieście wyłożonym w tortwonicy 24 cm i ponakłuwanym
widelecem. Na te jabłka wylałam krem i w nim róża obok róży ułożyłam pozostałe
plasterki.
Pieczemy 1
h w 180°C .
Podajemy lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Spéciale par ses roses en pommes... sa pâte au beurre extrêmement croustillante et sablée et sa délicate crème. Un peu fastidieuse mais ce gâteau mérite votre effort!
8 portions
45 min de préparation
1 h de cuisson
Pâte:
170 g de farine
80 g de Maïzena
1 jaune d'oeuf
1 càs de sucre
2 pincées de sel
5 càs d'eau froide
1 càs de vinaigre
180 g de beurre
Assemblez le tout, travaillez pour obtenir une pâte lisse puis réfrigerez 1 h.
Pendant ce temps-là... préparez les pommes. Chez moi - 5 Royal Gala découpées avec un économe en fines lanières, sur chaque lanière j'ai gardé un tout petit peu de peau pour la meilleure tenue. Puis comme sur la photo j'ai formé avec mes doigts les roses. Il faut les déposer dans une assiette et arroser de jus de citron. Le reste des pommes j'ai découpé en fines lanières pour couvrir le fond de la tarte, auparavent piqué de la fourchette.
La pâte est à étaler dans un moule rond, à tarte ou dans les moules individuels... assez finement, 0,5 cm environ.
Puis la crème:
1 oeuf
200 g de crème fraîche épaisse - chez moi Mère d'Issigny
50 g de sucre
2 à s de calvados ou de rhum
Cette crème, je l'ai déposé sur le fond de la pâte couvert des tranches de pommes puis j'ai placé les roses de pommes dans la crème.
Faites cuire 1 h environ à 180°C. Servez tiède soupoudrez du sucre glace.
Przepiękne te pozwijane jabłuszka :)
OdpowiedzUsuńŚliczna! Widziałam już gdzieś ten pomysł na ułożenie jabłek i też mnie zauroczył. Twoja wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziekuje wam moje drogie!
OdpowiedzUsuń