poniedziałek, 22 października 2012

Delikatne ciasto z jabłkami// Un Gâteau délicat aux pommes


Zrobiłam je na całkiem już jesienny week-end. Bordeaux tonęło w deszczu, szarości i ciepełku. Tak było bardzo ciepło i nadal jest około 20°C a czasem nawet ponad.

 

8 porcji

Przygotowanie 30 minut

Pieczenie około 40 minut

 

125 g masła

125 g cukru

Cukier waniliowy

Szczypta soli

3 jajka

Skórka drobno starta z pół cytryny

200 g mąki

2 łyżki mleka

Ewentualnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Na wierzch:

5 dużych jabłek

Odrobina masła

Garść rodzynek

Łyżka miodu

 

Masło utrzeć mikserem i stopniowo dodawać cukry. Gdy masa jest gładka zacząć dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem – jak ktoś lubi proszek, oraz mleko. Dobrze całość utrzeć mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencjć gęstej, ciężko opadającej z łyżki masy/śmietany.

Ciasto wylać do formy – u mnie duża tortownica, ma być dość płaskie około 2 cm grubości. Jabłka pokroić na ćwiartki, naciąć na wierzchu i lekko dociskając ułożyć na cieście. Jabłka posmarować masłem stopionym. Upiec. - 180°C

 

Rozgrzać w rondelku miód z rodzynkami i gorącym posmarowć wierzch ciasta.
 
 
 
Gâteau aux pommes

Pour célébrer l'automne...

8 portions
préparation 30 min
cuisson 40 min


125 de beurre
125 de sucre
1 sucre vanillé
3 oeufs
200 g de farine
écorce fine d'un demi citron
2 càs de lait
év: 1 càc de levure chimique

Mixez le beurre avec les sucre. Quand la pâte est lisse, ajoutez un par un des oeufs,  puis citron, le lait et la farine. Elle doit avoir consistance semi-épaisse, tomber lourdement de la cuillère. Disposez la pâte dans un grand moule beurré, rond sur à peu près 2 cm d'épaisseur.

Epluchez 5 grosses pommes et coupez les en quartier. Coupez légerement leurs faces bombés. Placez-les sur la pâte en enfonçant légerment. Couvrez les pommes au pinceau avec peu de beurre fondu. Faites cuire à 180°C.
Chauffez à la fin 1 càs de miel avec une petite poignée de raisns. Disposez le tout sur le gâteau au pinceau.

3 komentarze: