wtorek, 2 października 2012

Jesienna pierś z kaczki ze świeżymi figami// Magret de canard aux figues


 

Soczysta, pachnąca imbirem i figami.

 

2 porcje

 

Przygotowanie 15 minut

Duszenie 25 minut

 

1 pierś z kaczki około 300 g

300 g świeżych fig

2 łyżki miodu, jakiegoś pachnącego, dobrego, ja wzięłam ten przywieziony z Alp, ciemny, z posmakiem żywicy z górskich choinek…

2 łyżki octu balsamicznego

Kawałeczek świeżego imbiru – 1 cm

Pieprz, sól

 

Kroimy na ćwiartki figi. Wrzucamy je na patelnię i chwilę podsmażamy. Dodajemy miód i starty imbir oraz świeżo zmielony pieprz. Dusimy całość 5 minut.

 

Pierś z kaczki od strony tłuszczu nacinamy dość głęboko. Podsmażamy na ostrym ogniu w suchym garnku, po stronie tłuszczu – 10 minut. Garnek zabezpieczamy bo tłuszcz będzie pryskał. Po tym czasie, tłuszcz wytopiony zlewamy i odwracamy pierś na drugą stronę – mięsa i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą. Wymujemy z garnka, natychmiast wlewamy do niego ocet i energicznie mieszamy by się soki połączyły. Następnie wlewamy ten sos do fig i całość chwilę podgrzewamy. Podajemy… mięso kaczki jest idealne gdy jego środek jest jeszcze różowy, nieco krwisty a boki upieczone. Kroimy na plastry i podajemy.


 

 Magret de canard aux figues
 
Succulant...
2 personnes
15 min de préparation
25 min de cuisson
 
1 magret de canard
300 g de figues fraîches
2 càs de miel ( sapin)
2 cà s de vinaigre balsamico
1 cm de gingembre frais et râpé
poivre, sel
 
Coupez les figues en 4. Mettez-les dans une poêle et chauffez un moment. Ajoutez le miel, le gingembre et le poivre. Faites cuire 5 minutes.
Quadrillez la peau. Cuisez le magret 10 minutes côté peau dans une casserole. Puis jetez le gras et cuisez côté chaire 5 minutes.  Enlevez la viande et jetez dans la même casserole le vinaigre. Grattez les sucs... assemblez  la sauce de la viande et des figues. Servez coupé en lamelles.

5 komentarzy:

  1. pysznie sie prezentuje ;)

    http://www.twojswiatodkuchni.pl/przepisy-kulinarne/przepis,259.html

    OdpowiedzUsuń
  2. przyrzadzam podobnie tylko, ze z jablkami i gruszkami (nie dusze ich wczesniej tylko z octem balsamicznym w rodlu po kaczce, w czasie gdy piers odpoczywa) podaje z kawaleczkami sera plesniowego. Maggieb

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością tez jest pyszne... Jak długo dusisz te jabłka i gruszki?

      Usuń
    2. nie tak dlugo, kilka minut jablka, az troche zmiekna, potem na krotko dodaje gruszki

      Usuń