wtorek, 23 października 2012

Pappardelles z borowikami// Pappardelles aux cèpes


Taka pyszna prościzna, a że sezon na borowiki i inne grzyby w pełni więc korzystam.

 

4 porcje

350 g de pappardelles czyli szerokich, bardzo szerokich fetucini

Dwie szalotki

400 g borowików

150 g chudego, pokrojonego w drobną kostkę boczku

Masło

Sól, pieprz

120 g świeżo startego parmezanu

 

Makaron gotujemy w sporej ilości osolonej wody. Na maśle podsmażamy pokrojone na plastry borowiki. Jak odejdzie z nich woda, dodajemy posiekaną szalotkę i boczek. Całość dusimy jakieś 10 minut. Na koniec łączymy z ugotowanym, gorącym makaronem, posypujemy parmezanem.

 
Pappardelles aux cèpes

D'une simplicité inouïe...

4 portions
350 g de pappardelles
400 g de cèpes
150 g de lardons natures coupe fine
2 échalotes
120 de parmesan fraîchement râpé
beurre
sel, poivre

Faites cuire les pâtes dans un grand volume d'eau salé. Coupez les cèpes en tranches et faites les revenir dans du beurre chaud jusqu'à ce qu'ils perdent leur eau. Ensuite ajoutez les échalotes ciselées et les lardons. Faites cuire ensemble une dizaine de minutes. Ajoutez les pâtes chaudes dans la poêle. Servez avec du parmesan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz